HORECA in 2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Dupa o perioada de sprijin din partea statului roman, societatile din domeniu ospitalier vor avea parte de acelasi tratament fiscal precum restul societatilor comerciale pentru a ramane la statutul de microintreprindere, respectiv: incheierea unui contract de munca cu minim 8 ore/zi, detinerea unei singure societati unde asociatul sa fie majoritar si asa mai departe (vom detalia mai jos in cadrul subtitlului regim fiscal). In plus, in cazul indeplinirii tuturor conditiilor acestea vor plati un impozit de 3 % pe venitul micro, fara posibilitatea de a aplica cota de 1 %.

Codurile CAEN (HORECA) la care se face referire pentru trecerea de la 1 % la 3 % sunt:

  • 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
  • 5520 – Facilități de cazare pentru vacante şi perioade de scurta durata
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
  • 5610 – Restaurante
  • 5621 – Activitati de alimentație (catering) pentru evenimente
  • 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.
  • 5630 – Baruri si alte activități de servire a bauturilor.

Cote de TVA HORECA

Creste cota de TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs (cu anumite exceptii)

Restul cotelor de TVA ramanand neschimbate.

Regim fiscal HORECA

Dupa cum am mentionat si in partea introductiva, in cazul nerespectarii conitiilor de incadrare ca microintreprindere, acestea vor schimba vectorul fiscal si vor trece la impozit pe profit deoarece art 47 alin. 2 se ABROGA incepand cu data de 01.01.2024.

Ce coditii trebuie sa indeplinesca in mod concret?

1.A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

2.Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

3.Nu se afla în dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti;

4.A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

5.Are cel puţin un salariat;

6.Are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;

7.A depus în termen situatiile financiare anuale.

In cazul nerespectarii conditiilor la 31.12.2023, acestia vor depune D700 pana in 31.03.2024 pentru modificarea vectorului fiscal.

Impozitarea bacsisului

Acesta prevedere ramane valabila si in 2024 potrivit art. 32 ,, Venituri din alte surse ” din codul Fiscal. Acest venit este impozitat cu retinere la sursa si se declara in declaratia 100 in fiecare luna in care acesta tip de venit este obtinut.

Comanda acum lucrarea Noutati fiscale 2024 si Gestiune si contabilitate “a la carte” pentru restaurante

Articol realizat de Tiplea Erika Adriana.

Articole similare

Comentariul tau aici